Scandi Sense Diet.Tak to je názov prevratnej diéty, ktorá sa k nám dostala z Dánska. Vytvorila ju dieotlogička Suzy Wengel, ktorá pôvodne nemala v úmysle pomáhať chudnúť druhým, ale sama sebe. Podľa jej slov mala celý život problémy s kilami navyše. Počas svojho druhého tehotenstva sa začala aktívne venovať pozorovaniu zloženia jej stravy. Zamerala sa na príjem kalórií a najme vyváženosť všetkých pokrmov. Zjavne sa jej to podarilo, keďže v priebehu niekoľkých mesiacov zhodila viac ako štyridsať kíl. Základ Scandi Sense diéty je pritom veľmi jednoduchý. Nepotrebujete žiadne váhy, tabuľky s kalóriami, pretože vám postačia vaše vlastné ruky. Čo je však ešte podstatnejšie? Pri tejto diéte nemusíte hladovať.
Základom diéty je, aby bola vaša strava čo najvyváženejšia.Každý pokrm, ktorý počas dňa konzumujete musí obsahovať štyri zložky. Sú to bielkoviny, sacharidy a zelenina. Teraz si asi vravíte, že sú to len tri. Zelenina by však mala zastávať dve miesta. Ideálne je, ak zvolíme dva rozdielne druhy. Čo presne si na svoj tanier naložíte je iba na vás. Nemusíte sa nijako obmedzovať. Hlavné je aby každé jedlo, ktoré konzumujte obsahovalo štyri hrste vyššie spomínaných potravín.
Ako to vyzerá v praxi?
Vyvážený tanier vyzerá asi nasledovne: Prvá hrsť by mala zastávať bielkoviny. Ide teda najme mäso. To však môžete nahradiť mliečnymi výrobkami, najlepšie syrom, strukovinami, alebo rybami. Druhá hrsť by mala pozostávať zo sacharidov. Ideálnym zdrojom je ovocie, pretože aj napriek obsahu cukrov, nepridáva telu na váhe. Sacharidovú hrsť môže tvoriť kompót, cibuľka karamelizovaná na cukre, alebo si ju odložte na zákusok. Posledné dve hrste patria zelenine. Ako sme už spomenuli, mali by sme vždy konzumovať dva druhy. Prvým môže byť plodová, alebo koreňová zelenina, teda paradajky, uhorky, paprika, mrkva, či petržlen. Ako druhý druh použite listovú zeleninu. Môžete ich samozrejme zmiešať do šalátu.